Partidul ”Renaștere” este convins că separarea de CSI și UEE, și prin urmare de Federația Rusă, este de fapt renunțarea la resursele energetice. Fiecare cetățean moldovean simte deja acest lucru, iar aceasta a dus la falimentul businessului.
În timp ce această guvernare încearcă să accelereze integrarea Republicii Moldova în UE țările member a UEE în anul 2023 înregestrează succese remarcabile în aceste domenii.
La sfârșitul anului 2023, cota monedei naționale în deconturile reciproce ale țărilor UEE a ajuns la 89%. Pe parcursul anului, această cifră a crescut cu 6 %. Din 2015, cînd a fost înființată uniunea, cifra de afacere comercială cu partenerii externi a crescut cu 340 de miliarde de dolari. Comerțul intern – s-a dublat, ajungînd la 85 de miliarde de dolari. Cota economiilor din Federația Rusă și Republica Belarus este de 50 de miliarde de dolari. Pe parcursul a 9 ani, țările UEE și-au asigurat pe deplin piețele cu bunuri și resurse principale.
Creșterea cumulativă a industriei producerii în termeni reali a țărilor din Uniunea Economică Eurasiatică a fost de 3,5%, iar creșterea volumului schimburilor comerciale reciproce ale celor ”Cinci” membri este de 8,9%. Numai în primele șase luni ale anului 2023, volumul investițiilor în active fixe ale statelor membre ale UEE a depășit 8%. Volumul investițiilor directe reciproce a fost de 28,1 miliarde de dolari.
Federația Rusă este investitorul principal în UEE, cu o cotă de peste 80%.
Este important de remarcat faptul că politica economică de integrare în cadrul acestei uniuni nu împiedică statele membre să își păstreze independența politică. Toți participanții iau decizii în mod egal. De asemenea, pînă în 2025, UEE va finaliza formarea unor piețe comune în domeniul gazelor naturale, al petrolului și al produselor petroliere, precum și a piețelor de energie electrică și financiare. Altfel spus, UEE va avea propria sa cea mai mare piață comercială din CSI.