Partidul Renaștere

Este alarmant faptul că învățămîntul școlar din Moldova va deveni și mai puțin accesibil în noul an universitar

Totul se datorează creșterii prețurilor la închirierea manualelor pentru liceeni. Se știe că familiile lor închiriază cărți pentru un procent anumit din preț. Cea mai mare taxă este pentru manualele noi – 28%. Cu cît manualul este mai vechi, cu atît taxa este mai mică – pînă la 12% pentru o ediție care a trecut deja prin a cincea mîna.

Și iată că Ministerul Educației și Cercetării anunță că școlile vor primi peste un milion de manuale noi anul acesta. S-ar părea un lucru bun. Dar aș avea o replică: ar fi bine ca oficialii să nu pună familiile în fața alegerii de a plăti mai mult pentru exemplarele nou tipărite sau de a-și trimite copiii la școală cu cărți vechi, din care, desigur, este mai greu de învățat.

Sunt ferm convinsă: atunci cînd este vorba de educație, copiii noștri ar trebui să fie egali în drepturi și șanse! Iar pentru aceasta, oficialii ar trebui să aibă grijă ca școlile să nu mai folosească manuale care să se spulberă în mînă. Chirie? Fie și așa, dar să fie aceiași, indiferent de anul ediției. Și nu pot să nu compar situația noastră cu Rusia. Acolo, elevii, prin lege, primesc gratuit toate manualele. Acest lucru aduce beneficii educației – familiile pot cheltui mai mulți bani pentru formarea suplimentară a copiilor lor.