Vasile Bolea

Vasile Bolea Andrei (a.n 27 octombrie 1982, Republica Moldova, or. Chișinău), politician, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2014 – prezent).

1989 – 2009 – locuitor al sec. Ciocana din municipiul Chișinău. Și-a făcut studiile la Școala Medie de zi nr. 71 (în prezent Liceul Teoretic ”Dacia”). În anul 2000 a absolvit liceul ”Gaudeaumus” din sec. Ciocana al municipiului Chișinău.

În anul 2004, Vasile Bolea a absolvit Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”, iar în anul 2005 a susținut teza de master la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare” cu nota medie 9,5.

În anul 2007 a devenit Maestru al Sportului de clasă internațională în rugby, membrul Lotului Republicii Moldova la rugby și a fost medaliat cu bronz la Campionatul European, care a avut loc la Moscova.

Din anul 2011, și-a început activitatea politică. În anii 2011 – 2014 a condus Departamentul juridic al fundației de caritate ”Soluția”, oferind cetățenilor servicii juridice gratuite.

În anul 2014, Vasile Bolea a devenit pentru prima dată deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar la alegerile din anul 2019 și-a obținut al doilea mandat pe circumscripția uninominală sect. Botanica. În perioada 2019 – 2021 a deținut funcția de Președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova. Din anul 2021, în urma alegerilor parlamentare anticipate, Vasile Bolea a obținut al 3 mandat consecutiv în Parlamentul Republicii Moldova, ocupând funcția de Vice-președinte a Comisiei juridice numiri și imunități.

În anul 2016, Vasile Bolea a condus staff-uri electorale din 13 raioane al Republicii Moldova, iar în anul 2023, a fost președintele staff-ului electoral a candidatului pentru funcția de Bașcan al Găgăuziei, Victor Petrov, acesta clasându-se pe locul 3 în preferințele cetățenilor.

Valori și principii democratice

Vasile Bolea este un exemplu de loialitate față de ideile și principiile de echitate socială, cu o carieră dedicată servirii cetățenilor și dezvoltării comunității. Corectitudinea și transparența sunt piloni esențiali ai acțiunilor sale politice. În orice decizie pe care o ia, se asigură că procesul este deschis și just, iar cetățenii sunt informați în mod corespunzător.

Vasile Bolea consideră că respectarea statului de drept este esențială pentru o societate sănătoasă și pentru a evita orice formă de corupție sau abuz de putere. Pacea și diplomația, consolidarea relațiilor cu alte țări sunt priorități majore. Cu abordarea sa diplomatică, contribuie la menținerea păcii în țară și în relațiile internaționale.

Vasile Bolea crede că conflictele pot fi rezolvate prin dialog și cooperare internațională, evitând astfel escaladarea violenței și a tensiunilor.

Valorile tradiționale au un loc important în inima sa. Cu toate acestea, Vasile Bolea reușește să găsească un echilibru între conservarea acestor valori și adaptarea lor la schimbările și necesitățile societății actuale.

Contribuții notabile
În calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, Vasile Bolea a avut mai multe propuneri legislative, iar pe parcursul anilor 2014-2022 au fost votate și adoptate 45 proiecte de lege, altele fiind în examinare.

Obiective și priorități
Să reprezinte interesele și preocupările cetățenilor din Republica Moldova este principalul obiectiv al lui Vasile Bolea. Prioritatea absolută – de a rezolva problemele cu care se confruntă populația, precum educația, sănătatea, locurile de muncă, infrastructura. Un alt obiectiv esențial al lui Vasile Bolea este să propună și să voteze legi care să îmbunătățească viața cetățenilor.
Politicianul este deschis la dialog cu cetățenii și oferă transparență cu privire la deciziile și acțiunile sale. Gestionare eficientă a resurselor și finanțelor publice pentru a asigura buna funcționare și susținere a proiectelor de importanță națională – o obligație.