Despre candidatul la funcția de primar al Capitalei

Vasile Bolea este o persoană cu o viziune clară și ambițioasă pentru dezvoltarea și prosperitatea orașului. El are o bogată experiență în administrația publică și o înțelegere profundă a nevoilor și provocărilor cu care se confruntă capitala.

Vasile Bolea

Iurii Vitneanski

șeful al organizației Chișinău Partidului «Renaștere», fost vicepretor al sec. Botanica

Toată lumea vorbește despre alocarea bugetului, dar uită că înainte de a aloca fonduri, este necesară formarea părții de venituri. Avem o înțelegere a modului de atragere a investițiilor, nu doar pentru a crește bugetul, ci și pentru a găsi investiții directe în îmbunătățirea orașului și dezvoltarea infrastructurii sale. Prin intermediul parteneriatului public-privat putem amenaja complexe sportive în oraș pe baza instituțiilor de învățământ, precum și să creăm parcuri de distracții unde cetățenii și oaspeții capitalei se pot odihni. Cele mai bune soluții de infrastructură sunt oferite, de obicei, de agenții economici care sunt interesați de organizarea competentă a spațiului pentru a atrage oamenii.
Natalia Parasca, președintele interimar a Partidului «Renaștere»
Grija. Acesta este principalul lucru de care au nevoie astăzi locuitorii Chișinăului. La urma urmei, orașul nu înseamnă doar străzi, parcuri și piețe. Chișinăul este, în primul rând, cetățenii săi. Vrem copiii și nepoții noștri să moștenească de la noi un oraș mai sigur, mai dezvoltat și mai prosper, în care vor fi create toate condițiile pentru o viață confortabilă și o creștere profesională. Partidul «Renaștere» va merge în Consiliul Municipal Chișinău pentru a prioritiza problemele sociale, astfel încât locuitorii Chișinăului să simtă sprijinul autorităților municipale la fiecare etapă a vieții.

Natalia Parasca

președintele interimar a Partidului «Renaștere»

Grija. Acesta este principalul lucru de care au nevoie astăzi locuitorii Chișinăului. La urma urmei, orașul nu înseamnă doar străzi, parcuri și piețe. Chișinăul este, în primul rând, cetățenii săi. Vrem copiii și nepoții noștri să moștenească de la noi un oraș mai sigur, mai dezvoltat și mai prosper, în care vor fi create toate condițiile pentru o viață confortabilă și o creștere profesională. Partidul «Renaștere» va merge în Consiliul Municipal Chișinău pentru a prioritiza problemele sociale, astfel încât locuitorii Chișinăului să simtă sprijinul autorităților municipale la fiecare etapă a vieții.

Serghei Doina

consilier municipal, președinte al OT al Partidului «Renaștere» sec. Ciocana

Întreprinderile mici și mijlocii sunt baza existenței economiei țării și a orașului. Astăzi, antreprenorii nu au stabilitate pentru o dezvoltare normală. Primăria, în loc să ajute și să asiste, pune bariere birocratice. Cunosc la fața locului cum angajații din administrația orașului împiedică activitatea economică normală. Jumătate din terasele din oraș funcționează fără autorizare din cauza dificultăților de obținere sau a intereselor personale ale funcționarilor. Ca urmare, bugetul suferă pierderi – peste 10 milioane de lei pe an doar la acest capitol, nemaivorbind de altele.

Evelina Ponomariova

specialist în cadrul Direcției generale economie, comerț și turism a mun. Chișinău, președinte al OT al Partidului «Renaștere» sec. Botanica

În cazul în care abordarea interacțiunii dintre autorități și întreprinderile mici va fi transparentă, aceste pierderi pot fi evitate și chiar pot crește veniturile la buget. Micul business are nevoie de programe de susținere și de loialitate din partea autorităților. Dacă antreprenorul va fi interesat să-și reinvestească profiturile, afacerea se va dezvolta și, odată cu ea, și orașul. Trebuie să promovăm, să stimulăm și să extindem urgent produsele producătorilor naționali prin participarea acestora la târgurile locale. În plus, agenții economici trebuie să fie implicați în procesele decizionale din oraș.

Rimma Sciastlivaia

fost șef al Direcției generale finanțe a mun. Chișinău

Cel mai mare buget local din țară, bugetul municipiului Chișinău este de 7,3 miliarde de lei. Veniturile se ridică la 6,8 miliarde de lei și nu pot acoperi apetitul uriaș al primarului. Observăm activitatea ineficientă a administrației capitalei în colectarea veniturilor proprii, în special a veniturilor din administrarea proprietății publice, care reprezintă circa 15% din totalul veniturilor. Partea de cheltuieli la etapa de planificare nu este orientată spre așteptările cetățenilor. Ca urmare, bugetul este „invadat” de proiecte, diverse strategii și politici, care rămân doar pe hârtie și nu aduc niciun beneficiu cetățenilor Chișinăului.

Chiril Șevțov

jurist

Actualmente, Primăria municipiului Chișinău cu siguranță are probleme la capitolul transparenței. Am în vedere procesul decizional în materia financiară. Nici consilierii municipali nu au o claritate unde ajung alocați pentru anumite proiecte. Mai mult de atât, cei de la cârma orașului ignoră consultările publice, fapt prin care încalcă mai multe principii și norme juridice, care se găsesc expres atât în legislația națională, cât și în tratatele internaționale. Sunt ferm convins că chișinăuienii trebuie să se implice în procesul decizional a autorităților administrației publice locale. În situația în care edilul capitalei a monopolizat procesul de luare a deciziilor, echipa noastră este destul de pregătită pentru a apăra interesele chișinăuienilor și va face tot posibilul pentru a schimba capitala spre bine.

Toma Mavrogeni

lider al organizației de tineret «Next Generation»

Orașul nostru ar trebui să fie un loc atractiv pentru tineri. Nu este doar un loc pe hartă, ci un loc în care tinerii ar trebui să-și găsească inspirația, să descopere noi oportunități și să țină pasul cu vremurile. Clustere tehnologice moderne, sprijin pentru startup-uri și inovații, asigurându-ne că tinerii profesioniști își realizează ideile în orașul lor natal. Doar tinerii, mai mult decât oricine altcineva, pot face din Chișinău capitala modernă a Moldovei!

Oleg Suslov

fost vicepretor al sec. Rîșcani

Sectorul locative-comunal din capitala noastră este unul dintre punctele dureroase ale Chișinăului. Sunt mii de blocuri de locuit care se confruntă cu problema șobolanilor și puricilor, încălzire slabă, lifturi defecte, geamuri sparte, acoperișuri cu scurgeri, lipsa locurilor de parcare în curți. Toate aceste probleme pot fi rezolvate printr-un control strict al debursării fondurilor, cu sprijinul consiliului municipal și al locuitorilor orașului. Împreună putem revitaliza curțile Chișinăului.