Partidul Renaștere

Declarații aduse de Partidul Politic  «Renaștere»

Acesta nu este primul nostru apel la structurile internaționale. Nu este prima dată când sesizăm încălcările drepturilor omului și ale principiilor democrației comise de Maia Sandu și PAS. În ultimii ani, cetățenii Republicii Moldova au devenit martorii involuntarii unei politici de teroare organizată din partea propriului stat.

Regimul continuat al stării de urgență, care nu are suficiente motive rezonabile, limitează cetățenii, dar extinde semnificativ posibilitățile structurilor de guvernare. Toate acestea contribuie la creșterea tensiunii sociale și destabilizează situația din țară.

În același timp, autoritățile, reprezentate de Maia Sandu și PAS, nici măcar nu încearcă să rezolve problemele interne ale țării, să propună o strategie clară de dezvoltare social-economică care să răspundă intereselor naționale ale Republicii Moldova.

Regimul Sandu duce o politică sistematică de rupere a legăturilor istorice de lungă durată: denunțarea acordurilor din cadrul CSI, un curs de integrare europeană cu atentarea asupra suveranității statale.

Urmărind cu fanatism ideea integrării europene, Sandu a recurs la metode violente pentru a combate orice punct de vedere alternativ. Țara trece printr-o curățare sistematică a câmpului informațional și politic, iar principiile democratice ale luptei politice corecte sunt călcate în picioare.

Autoritățile folosesc resursele administrative pentru a intimida și neutraliza oponenții politici. Birourile și casele membrilor partidelor de opoziție sunt percheziționate sub orice pretext, iar bunurile personale sunt confiscate fără excepții.

O altă etapă a capturării statului a fost reținerea deputatului Alexandr Nesterovschi, plasarea deputatului Irina Lozovan în arest la domiciliu, formularea unor acuzații nefondate împotriva președintelui interimar a partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, și a unui membru al Biroului Politic al Partidului, Iuri Vitneanski.

Conducerea și membrii de rând al Partidului „RENAȘTERE” sunt uniți în poziția lor: Nu ne vom lăsa intimidați – nu vom renunța!

Cerem ca autoritățile să își ceară scuze în mod public rudelor și prietenilor, soțiilor, mamelor, copiilor, surorilor, ale căror vieți private au fost invadate de forțele de ordine la indicația autorităților.

Ne așteptăm la o destabilizare continuă a situației și la o creștere semnificativă a nivelului de represiuni politice în țară.

Partidul „RENAȘTERE” intenționează să facă apeluri repetate la comunitatea internațională. Cerem să se atragă atenție la încălcarea sistematică a drepturilor civile și politice ale cetățenilor și la intimidarea opoziției din Republica Moldova.