Partidul Renaștere

Păstrarea limbii moldovenești înseamnă păstrarea istoriei poporului nostru, a identității sale

Ea este partea integrantă a noastră, este cultura și mândria Moldovei. Partidul «Renaștere» consideră că restabilirea cadrului normativ al limbii moldovenești echivalează cu renașterea țării și, prin urmare, este necesară.

Actuala guvernare îi privează pe moldoveni în propria lor limbă. Regimul lui Maia Sandu, nesocotind legile în vigoare, ne interzice să ne numim limba noastră maternă moldovenească. După ce guvernul a adoptat o lege controversată, limba noastră maternă s-a transformat în limba română, în ciuda faptului că articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat a țării noastre este limba moldovenească și nu alta. Dar garantul Constituției își bate joc cu ușurință de legea fundamentală a țării.

„Bunii noștri vecini”, Ucraina, au făcut deja o declarație oficială că vor considera în mod oficial limba moldovenească ca fiind limba română. În cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful Cabinetului de Miniștri ucrainean, Denis Șmîgali, premierul român a anunțat că limba moldovenească ar fi fost „o invenție a Federației Ruse” și că acum „a fost tăiată”. Președintele ucrainean a calificat drept „strategică” decizia de a „tăia” limba moldovenească. Partidul «Renaștere» consideră că aceasta este o încălcare directă a dreptului nostru la propria identitate.

De asemenea, suntem convinși că este necesară consolidarea limbii ruse în Moldova. Consiliul Europei a făcut deja recomandări ferme Chișinăului pentru promovarea și protejarea limbii ruse. Partidul «Renaștere» speră că recomandările experților UE vor fi în cele din urmă luate în considerare de către autorități.