Partidul Renaștere

Prețul „integrării europene” – falimentul Moldovei

Care este situația în Moldova în ceea ce privește dezvoltarea economică? În primele 11 luni ale anului 2023, exporturile orientate spre UE au scăzut cu 6,2%. Investițiile străine directe au scăzut cu 30% (!). Cu alte cuvinte, investitorii străini s-au întors cu spatele la Republica Moldova. Deficitul bugetar s-a mărit la un nivel record de 16 miliarde de lei.

Actualul regim din Moldova, după ce a luat un curs de întrerupere a relațiilor cu țările CSI și UEE, ucide sectorul real al economiei moldovenești și perspectivele sale de creștere. CSI reprezintă 13% din cifra de afaceri a țării noastre – aceasta include produse agricole, farmaceutice, textile. Pentru unele categorii de mărfuri, exporturile depășesc 90%. Federația Rusă este cel de-al doilea mare importator al producției din Republica Moldova.

Renunțarea la CSI pentru țara noastră va avea consecințe grave și în sfera social, politica vamală și de migrație, educație, sănătate. În plus, va afecta negativ și cooperarea economică a Moldovei cu țările UEE, cu care există acorduri comerciale individuale. Care mai sunt în vigoare. Această pagubă colosală care va fi cauzată Moldovei este dificil de calculat.