Partidul Renaștere

Vasile Bolea: Autoritățile moldovenești nu vor să învețe din experiența altora

Parlamentul Republicii Moldova, reprezentat de fracțiunea PAS, a votat în a doua lectură pentru denunțarea Acordului privind cooperarea în domeniul pregătirii specialiștilor unităților antiteroriste în instituțiile de învățământ ale organelor competente ale statelor membre ale CSI.

Documentul a fost semnat la 5 decembrie 2012 la Ashabad, în mod curios, când la putere se afla proiectul Filat, adică primul val de „eurointegratori” (deși primul val a fost de fapt „banda lui Sturza” la sfârșitul anilor ’90). Spre deosebire de cei de acum, „ideologia europeană” nu i-a împiedicat să acționeze în mod rațional față de CSI. Poate că, de altfel, acesta este motivul pentru care au sfârșit prin a fi indezirabili – nu de către popor, pe care oricum nu-l întreabă nimeni, ci de către proprii lor stăpâni. De aceea, cei actuali se străduiesc atât de mult, pentru că au învățat în mod clar această lecție și nu mai încearcă să stea pe două scaune.

De asemenea, prin voia rea a PAS, a fost anulat acordul de colaborare dintre Ministerul Securității Naționale al Republicii Moldova și Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse în domeniul activității informative. De asemenea, a fost denunțat unilateral acordul privind statutul Institutului Comun de Cercetări Nucleare al CSI.

Ultima știre despre „denunțuri” a fost comentată de Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și membru al biroului politic al partidului Renaștere. El consideră că aceste decizii sunt nechibzuite.

„Noi am avut deja incidente la aeroport nu demult, când reprezentantul Tadjikistanului a ucis două persoane care nu erau pregătite corespunzător pentru astfel de incidente. Acest lucru înseamnă că nu adoptăm experiența altora în lupta împotriva terorismului. Ar trebui să învățăm din experiența altora, din experiența acelor țări care s-au confruntat cu această amenințare în mod regulat”, a declarat Bolea.